Frågor och svar
Varför måste jag betala en avgift till Fristads vägföreningen?
Det är en lagstadgad vägsamfällighetsförening som är bildad av Lantmäteriet. Ägarna till fastigheterna är enligt lag medlemmar och kan inte avstå från medlemskapet.
Vad är en andelsavgift?
Det är en lagstadgad avgift där beloppet är knutet till den förrättning Lantmäteriet har genomfört. Varje fastighet inom en vägförenings område tilldelas ett antal andelar, beroende på bland annat fastighetens storlek.
Vad menas med andelstal?
Fastigheter har olika andelstal beroende på fastighetens användning av vägen eller vägsystemet. En obebyggd tomt tilldelas andelstalet 1. Små fastigheter med ett enfamiljshus tilldelas ett högre andelstal. Fastigheter med hyreshus, skolor och fabriker får ännu högre andelstal. Fakturabeloppet (Andelsavgiften x Andelstalet) = Årsavgift. Betalas av fastighetsägaren.
VAD MENAS MED ÅRSAVGIFT?
Den summa som föreningsstämman röstat ja till.
VAD ÄR DEN SENASTE BESLUTADE AVGIFTEN?
Det senaste Utdebiteringsbelopet är för närvarande 25 kronor per andel. Normal villa/småhus har 10 andelar och innebär 250 kr i utdebiteringsbeloppet per år. Kommersiella fastigheter och allmänna byggnader har betydligt fler.
VAD HÄNDE OM JAG INTE BETALAR?
I samfällighetsföreningar, såsom vägföreningar, kallas alla utdebiterade belopp för medlemsavgift eller vägföreningsavgift och ibland även årsavgift. Den uttaxeringsrätt som samfällighetslagen ger samfällighetsföreningarna är en unik rättighet för en privaträttslig sammanslutning. Ett uttaxeringsbeslut har samma rättsliga verkan som en domstolsdom och kan således verkställas direkt av kronofogden.
JAG ÄGER INTE FASTIGHETEN LÄNGRE VARFÖR HAR JAG FÅTT EN FAKTURA?
Den eller de som står som ägare till en fastighet den första januari varje kalenderår, är registrerad ägare enligt Lantmäteriet. Dessa uppgifter köper Vägföreningen från Lantmäteriet och utgör underlag för medlemsregistret. En fastighetsägare som sålt sin fastighet tidigt under året, kan därför få en faktura som egentligen skulle adresseras till den nya ägaren. Lättast är om du skickar fakturan vidare till den nya fastighetsägaren. Nästkommande år kommer det att bli rätt, eftersom Lantmäteriets register då också har uppdaterats
Vad gäller kring snöröjning?
Snöröjning och halkbekämpning
Nu är vintern här och det kommer in en del frågor till styrelsen om vilka regler som gäller?
Från mitten av november till mitten av mars har Borås Stad beredskap och då snöröjs det enligt följande:
- Vid 3 centimeter nysnö, plogas prioriterade gång- och cykelbanor. Vårt mål är att det ska vara plogat inom 6 timmar.
- Vid 6 centimeter nysnö, plogas huvudgator och prioriterade gator. Vårt mål är att det ska vara plogat inom 6 timmar.
- Vid cirka 10 centimeter nysnö, plogas kvartersgator. Vårt mål är att det ska vara plogat inom 24 timmar.
- Övriga ytor som busshållplatser och övergångsställen skottas och sandas under dagtid. Vårt mål är att vara färdiga samma arbetsdag.
Den entreprenör som är driftansvarig för snöröjningen i Fristad är Terranor.
Ni hittar mer information gällande snöröjningen i nedan länkar.
Snöröjning och halkbekämpning Klicka här
Frågor och svar om vinterväghållningen Klicka här
Synpunkter och felanmälan Klicka här
Hur skall jag som fastighetsägare hantera häckar och buskar kring min fastighet?
Det finns flera krav som ställs på fastighetsägaren vad gäller häckar och buskar. Bland annat finns det tydliga regler kring en gatukorsning för att öka säkerheten i trafiken.
Läs mer på sidan för Borås stad Trafik och stadsplanering.
Du kan även få råd och tips i broschyren klipp häcken.
© Copyright Fristads Vägförening